Het piercen zelf
Bij alle piercings geldt dat een staafje steeds sneller geneest dan een ringetje. Je schakelt dus best pas over naar een ringetje als de piercing genezen is.
Bij een nieuwe piercing is het staafje net iets te groot: dit zorgt ervoor dat er ruimte is voor zwelling, wat normaal is na het steken van een nieuwe piercing. Indien er geen ruimte is voor zwelling, zal de piercing niet goed genezen. Nadat de zwelling is afgenomen, kan je uiteraard terugkomen voor een korter staafje.
Doen en niet doen bij nieuwe piercings
Vroeger werd vaak aangeraden om de piercing regelmatig te draaien. Dit is echter achterhaald: je laat je piercing best zoveel mogelijk met rust!
Als je eraan gaat draaien, maak je het wondje steeds terug open, en door deze irritatie zal de piercing véél trager genezen. Daarenboven zitten je handen vol bacterieën, dus vergroot je zo ook de kans op infecties.
Wat je wel moet doen: reinig je nieuwe piercing 2 maal per dag met een zeezoutoplossing en laat het origineel juweeltje er zo lang mogelijk in!
(in de shop kan je een zeezoutspray van Easypiercing kopen).
Piercings in de mond (tong, smiley, lip,…) kan je best schoon houden door regelmatig te spoelen met mondspoeling.
Bij Bronson wordt enkel gepierced met een naald. Een ‘gaatje schieten’ kan je hier niet laten doen om volgende redenen:
1. Het ‘pistool’ dat gebruikt wordt om oorringen te laten schieten, kan eenvoudigweg niet steriel gemaakt worden (plastic onderdelen), waardoor er ALTIJD kans is op infecties.
2. Een oorring laten schieten is eigenlijk een vrij stom voorwerp door je weefsel forceren, hierdoor kan de wonde slecht gaan genezen of, bij kraakbeen kan dit resulteren in vervormd of gespleten kraakbeen (dit is ook de reden waarom het illegaal is in België om kraakbeen te laten ‘schieten’).
3. De juwelen die gebruikt worden bij schieten laten geen plaats voor zwelling, wat nodig is voor een goede genezing.